Ugrás a tartalomra
Search

* Kérjük töltsön ki minden mezőt

Üzenet küldése
Search

Oncothermia módszer

A módszer alapelvei

Az Oncothermia, vagyis a loko-regionális mély hyperthermia egy olyan rohamosan fejlődő, kiegészítő eljárás, amelyet a daganatos megbetegedések gyógykezelésére alkalmaznak. A módszer a klasszikus Hyperthermia elméletén alapszik. Fő cél: a hőbevitel által a sejtkörüli folyadékban történő energiaelnyelés elérése, valamint a rákos sejtek membránjainak roncsolása.

Az Oncothermia hatása szinergikus a sugárterápiával és számos kemoterápiás eljárással. Mindezek mellett megnöveli az immunrendszer védekezőképességét, hatékonyan csökkenti a páciens fájdalomérzetét, javítja közérzetét.

Az Oncothermia általában nem monoterápiaként alkalmazott gyógykezelési eljárás. Gyakran kombinálják gyógyszeres kezeléssel, sugárterápiával vagy egyéb kezelési modalitásokkal, illetve ezek kombinációival. Az Oncothermia az elektromos térrel történő energiakicsatolás elvén alapszik, 13,56 MHz rádiófrekvenciás hullámú energiát közvetít, és olyan nem-termikus effektusokat is kihasznál, melyek az elektromos tér biofizikai hatásai nyújtanak. A tumoros szövetek elektromos tulajdonságai mások, mint az egészséges szöveteké. A szövetek ezen elektromos tulajdonság-különbségei, illetve a megkülönböztethetőségük folytán az elektromos térrel történő onkotermia kezelés szelektív. A tumoros szövetnek kisebb az impedanciája, mint az őt körülvevő szövetnek, ezért az energia nagy része a tumoros szövetbe kerül és ott elnyelődik. A tumoros szövet ezen kiválasztási képessége (auto-fókuszálás) a külső fókuszálás szükségességét feleslegessé teszi. Továbbá az Oncothermia kihasználja a tumoros sejt körüli extracelluláris folyadék speciális abszorpciós tulajdonságait is.

A módszer által használt alacsony és szabad frekvencia, valamint a használt szűrések és a készülék sugárzásmentessége lehetővé teszi, hogy árnyékolás nélkül, akár lakóterületi körülmények között is alkalmazható.

Az Oncothermia módszere állandó, magasabb hőfokot biztosít a tumoros szövet extracelluláris folyadékában. Az állandó energia-bevitelnek köszönhetően az extra- és intracelluláris elektrolitek közötti hőmérséklet-gradiens (hőmérséklet csökkenés) addig áll fenn, amíg a kezelés végén bekövetkező hőmérsékleti egyensúlyi állapotot nem éri el. Ez az abszolút számokban kifejezett alacsony hőmérséklet különbség a csekély távolság miatt erős hőmérséklet csökkenéshez vezet az extracellulárisból az intracelluláris felé haladva, ami hőáramot hoz létre, mely a tumoros sejt membránját roncsolja és így nekrózishoz vagy apoptózishoz vezet.

Bővebben az Oncothermiával kapcsolatos publikációkról itt olvashat